LovestoriesBySara_BigLittleHeroes_familj

Big

Little

Heroes

I dag insjuknar ungefär 300 barn i cancer varje år. Men alla drabbas.

Foto: Kajsa Göransson

Hur började det?

Det är 2008 och jag har precis tagit studenten. När jag springer ut ser jag min bästa tjejkompis stå tillsammans med min familj. Men min bästa killkompis saknas. Han svarar inte på sms eller samtal, ett par dagar senare får jag ett sms. Jag har leukemi, blodcancer.

Hela min värld rasar, och jag känner direkt att jag kommer förlora han. Sommaren spenderar jag på sjukhuset i Lund, och våren 2009 verkar det som han kommer klara sig. En transplantation görs, och jag pluggar till mitt körkort. Oscar peppar mig via sms, vi fikar och fixar med hans gamla lägenhet som nu ska säljas. I maj får jag en stor kram, helt annorlunda från hur dem brukar vara. Detta var sista kramen. Samma dag som jag har min uppskrivning så blir han inlagd igen. Under sommaren smsar jag och vill hälsa på, men han skjuter på det varje dag. 

Den 2 augusti 2009 får jag ett sms från hans ex. Oscar har gått bort. Jag förlorade min bästa vän till cancern. 

Min egna erfarenhet

Det är sommar 2013, och det är kaos i min kropp.

Rättare sagt, det har varit kaos i min kropp i snart 7 månader, men ingen vårdinrättning lyssnar på mig.

 

Stress, ibs-mage, Chrons-sjukdom, "Grattis, du är gravid". Allt detta fick jag höra mellan januari och september. När jag gick på semester i augusti bröt det ut ordentligt, och i september hade jag rasat 12 kilo i vikt, jag kräktes av allt och fick inte ens behålla vätska längre. Ringde själv till kirurgmottagning och sa "jag måste få hjälp, jag kommer dö annars.". 7 dagar senare gjordes en koloskopi och en 8 cm stor tumör hittades. Den täppte igen hela min tarm, så det var inte konstigt att jag hade kaos i min kropp. 

Den 3 oktober fick jag sedan diagnosen, tjocktarmscancer.  & min historia är tyvärr inte ovanlig. Här börjar sedan 6 månader av operation, cellgifter och dödsångest. 

Strax innan jul 2018 blir jag äntligen friskförklarad. 

Jasmin + Lukas

Jasmin+Lukas

2017 träffar jag Jasmin & Lukas tillsammans för första gången. Jasmin lärde jag känna när jag var medlemsträffansvarig i Ung Cancer och hon träffade sin Lukas via Ung Cancer. Deras kärlek var stark och slog mig hårt i ansiktet. De vågade trots att dem visste att dem inte skulle få bli gamla tillsammans. Innan dem träffades så fick Lukas veta att hans cancer, Medullär sköldkörtelcancer, var obotlig.

Lukas hade friat till Jasmin tidigare och ville gärna ge henne sitt drömbröllop. Något som grep tag i mångas hjärtan. 

Tillsammans med andra medlemmar från Ung Cancer så hjälpte vi Jasmin & Lukas att få sitt drömbröllop på Naturhistoriska museet i februari 2018. 

Deras kärlek kommer alltid brinna stark, trots att Lukas kamp i juni 2019 tog slut. 

Vila i frid Lukas

Första familjen

Första familjen som fick ta del av Big Little Heroes är Elsa och hennes familj i Augusti 2018.

Elsa var 7 år gammal när hon fick sin diagnos, Medulloblastom. Året var 2015. I början av sommaren fick Elsa och hennes familj reda på att hennes cancer har kommit tillbaka. 

När jag träffade Elsa en vacker augusti kväll så var det en glad Elsa som mötte mig. Hon ställde glatt upp på bilder, blåste iväg nyckelpigor från fingrarna och tillsammans med hennes bror letade dem efter en fyrklöver bland alla treklövers. 

Andra familjen

Familjen i September är Linnéa och hennes familj. 

Linnea fick sommaren 2017 diagnos Wilms Tumör, som är en sorts njurcancer. 

Familjen och jag träffades nere vid en sjö i Hässleholm för en mysig fotografering